Bayram Kutlamaları
Günümüzde, özellikle Merkez, Amasra
ve Kurucaşile İlçelerinin bazı köylerinde Dini Bayramlar bölgesel olarak
topluca kutlanmaktadır. Bayramı birlikte kutlayanlar; ya birbirine yakın köyler
veya Karadeniz’in coğrafi yapısı nedeniyle birbirinden ayrı tepecikler üzerinde
kurulmuş aynı köyün mahalleleridir.
Osmanlı dönemlerinden günümüze
gelenekselleşen kutlamaların ne zamandan beri sürdürüldüğü veya günlerin nasıl
tespit edildiği bu günkü nesilce bilinmemekte, gelecek Bayramın 1-2-3. günleri
ile bir sonraki Bayramın hangi köy ve mahallede kutlanacağı herkesçe
bilinmektedir.
Bayram öncesi, geleneksel Türk Misafirperverliğinin
gereği olarak ev sahibi köylüler gelecek misafirleri ağırlamak üzere
hazırlıklıdırlar. Yemekler yapılmış ve evdeki tüm hazırlıklar tamamlanmıştır.
Bayram sabahı, gelen misafirler
ziyaretlerine ya bir dostlarının evinden başlarlar veya “Kutlama Yeri” ne
giderler. Kutlama yeri, köy odası veya şartlara göre açık havada hazırlanmış
alandır. Kutlamalara davet edilenler olduğu gibi dışarıdan katılanlarda olur.
Davetliler ev sahiplerince, katılanlar kutlama yerinde ağırlanırlar. Kutlama
Yerindeki misafirler için evlerden gelen yemekler, ikindi vakti topluca yer
sofrasında yenilir, adına da “Konak Çıkarma Yemeği” adı verilir. Bu gelenek
günümüzde Kurucaşile İlçemizde devam ettirilmektedir.
Ayrıca bazı köylerimizde kurban
bayramlarında bu kutlamalar içerisinde çeşitli eğlence ve oyunlar ile Karakucak
güreş gösterileri de yapılmaktadır.