SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS
 
İlimizde
Somut Olmayan Kültürel Miras Envanter Çalışmaları
 
            UNESCO Somut Olmayan Kültürel
Mirasın Korunması Sözleşmesi gereğince her Taraf Devlet, korumak için tespit
amacıyla kendi toprağı üzerindeki somut olmayan kültürel miras envanterini,
kendi durumuna uygun olacak biçimde hazırlar ve güncelleştirir. Türkiye'nin;
iki çeşit ulusal envanteri bulunmaktadır. Bunlar:
 
1.
Yaşayan İnsan Hazineleri (YİH) Ulusal Envanteri,
2.
Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) Ulusal Envanteri 
 
  İlimizde
Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanter sisteminin sağlıklı bir şekilde
işleyebilmesi ve İlimiz sınırları içerisinde bulunan “Somut Olmayan Kültürel
Miras Unsurları” ile “Yaşayan İnsan Hazinesi Adaylarının Tespiti” amacıyla
19.08.2022 tarih ve E.2826243 sayılı Valilik Makam Onayı ile Müdürlüğümüzde SOKÜM
İl Tespit Kurulu kurulmuş olup Folklor Araştırmacılarımız tarafından konuyla
ilgili alan çalışmaları yapılmaktadır. 
   İlimizde
şu ana kadar Bakanlığımızın envanterine 12 tane Somut Olmayan Kültürel Miras
Unsuru kayıtlıdır. 
 
SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL
MİRAS ULUSAL ENVANTERİ
  İLİMİZDEKİ SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS ULUSAL
            ENVANTERİ    | 
  UNSUR
            GRUP BAŞLIKLARI    |   İL ENVANTERİ /
            YEREL UYGULAMALARI    | 
  Geleneksel El Sanatı Ustalığı
            (Geleneksel Zanaatkarlık)    |   Ağaç Oymacılığı  | 
  Geleneksel El Sanatı Ustalığı (Geleneksel
            Zanaatkarlık)    |   Gemi Yapımcılığı
            (Ahşap Tekne ve Yat)  | 
  Oya/Nakış İşleme, Dikiş ve Örgü
            Gelenekleri    |   Tel Kırma  | 
  Oya/Nakış İşleme, Dikiş ve Örgü
            Gelenekleri    |   Tel Sarma  | 
  Evlenme Gelenekleri    |   Bartın Düğünleri  | 
  İnanç ve İnanışlara Bağlı Gelenek ve
            Uygulamalar    |   Bayram
            Kutlamaları  | 
  Takvime Bağlı İnanış, Kutlama ve
            Gelenekler    |   Küp Dibi  | 
  Geleneksel Halk Dansları    |   Bartın Yöresi
            Erkek Oyunları  | 
  Geleneksel Sporlar    |   Geriş Köyü Güreş
            Geleneği  | 
  Türk Mutfak Kültürü/ Geleneksel
            Yiyecek-İçecek Yapımı ve Toplumsal Uygulamaları    |  
            Taş Sac
  | 
|  Geleneksel pazarcılık ve Pazar kültürü |  
                                     Galla Pazarı  | 
|  Türk mutfak kültürü/ geleneksel yiyecek-içecek yapımı  ve toplumsal uygulamaları |                           Cevizli helva |