Galla Bazarı (Kadınlar Pazarı)
Galla pazarı; kadınlar pazarıdır. Yöresel ağızda kadınlar pazarı “galla pazarı” olarak ifade edilmekte olup pazar köylü kadınların bahçesinden ve hayvanlardan elde ettiği taze ürünleri günlük olarak sattıkları yeri ifade etmektedir.
Bartın’da “Kadınlar Pazarı” nın kurulma hikayesi üzerine günümüze kadar birçok değerlendirmeler yapılmıştır. Bunlardan biri:
“1930’lu yıllarda hükümet “madenkeşlik” denilen bir uygulama başlatmış ve köy muhtarlarının belirlediği kişiler Zonguldak maden ocaklarında çalışmaya mecbur edildikleri dönemde kadınlara daha çok görev düşmüştür.”
“Yine bölgedeki köy ve kasaba halkı geçmişte zaman zaman kıtlık, yoksulluk günleri yaşamış…Böyle dönemlerde erkeklerin işsizlik nedeniyle köylerden ayrılıp dağlarda ağaç işleriyle uğraşması üzerine evin işleri yanında bağ, bahçe işlerini de üstlenen kadınlar ürettikleri ürünlerin fazlasını elinde olmayan ürünlerle takas etme düşüncesiyle küfesini sırtlayıp mahallelerde satışa başlamış.”
Bartın mahallelerinde sırtında küfelerde satış yapan Bartınlı kadınların bu durumu (1321) 1905 tarihli Belediye Meclisi kararında “kadınlar mahalle mahalle gezmek zorunda kalmaması” üzerine kadınlar için bir “Kadın Pazar Yeri” düşünülmüş.
Yaz-kış demeden her Salı ve Cuma günleri kurulan Pazar yaklaşık 100 yıllık bir gelenek olup köylü ve kentli insanın kaynaştığı, kentli insanın ürüne daha kolay ulaştığı bir yer olarak İlimizin kültürüne katkısı büyüktür.