BARTIN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Mağaralar

ULUYAYLA MAĞARASI

Bartın'ın Ulus ilçesine 27 kilometre uzaklıktadır. Ovacuma’da 300 metreyle başlayıp Göktepe’de 1416 metreye varan yükselti, ortalama 1000 metredir. Uluyayla, 86000 hektarlık el değmemiş bir orman varlığı içinde yer almaktadır. Yaylanın alanı ise 60 hektardır. Bitki örtüsünü, iğne ve yayvan yapraklı ağaç türleri ve yüzlerce alt flora oluşturur. Uluyayla Mağarası, Uluyayla’nın Bartın bölümünde olup, içerisinden dere akmaktadır. Serin ve temiz havası ile eski yerleşim izleri dikkat çekicidir.

ULUYAYLA MAĞARA (1).JPGULUYAYLA MAĞARA (11).jpg

KEMERLİ MAĞARASI

Küre Dağları Milli Parkı'nın Bartın Ulus yolu üzerinde bulunan, 1300 metrelik yürüyüş yolundan ulaşılabilen Kemerli Mağarası,yatay gelişmiş, fosil mağara özelliğini içinde taşımakta olup, 18 metre uzunluğunda 2 metre yüksekliğindedir. Kemerli Mağarası’na ulaşım için yürüyüş yolları, ahşap seyir terası ve yağmurluk alanları bulunmaktadır. 

KEMERLİ MAĞARASI12.jpg
KEMERLİ MAĞARASI15.jpg
KEMERLİ MAĞARASI18.jpg


GÜRCÜOLUK MAĞARASI

Bartın'a 32 km. uzaklıkta, Amasra ilçesi, Karakaçak köyünün Ovacık mahallesindedir.  
Gürcüoluk Mağarası, üçgen şeklindeki ana girişten sonra, 2-3 m. yüksekliğinde, 3-4 m. genişliğinde ve 4-5 m. uzunluğunda meyilli bir ara oda çevresindeki yaklaşık 15-20 odadan oluşmaktadır. İlk oda takriben 6 x 7 m. ölçülerinde, dikit ve sarkıtlarıyla rengarenk bir dünyadır. Burasının doğu, kuzey ve kuzeydoğu yönlerinde yer alan irili ufaklı odalarda yine dikit ve sarkıtlarla bezenmiştir. Bu odalardan birinden üst kattaki odalara geçilebildiği gibi, bir diğerinden ancak bir insanın sığabileceği büyüklükteki bir dehlizle yeryüzüne çıkmak mümkündür. Mağarada sıcaklık hayli düşük olup, gezi sırasında solunum güçlüğü çekilmesi, karbondioksit miktarının fazlalığından kaynaklanmakta, bu özelliği ile de astım hastalarının şifa aradığı mağaralardan birisi olabileceği düşünülmektedir.

gürcüoluk.JPG
gürcüoluk1.JPG
gürcüoluk2.JPG