PİRİNÇLİ BARTIN MANTISI
Tescil No: 569
Tescil Tarihi: 09.10.2020
Başvuru No: C2018/228
Coğrafi İşaretin Adı: Bartın Pirinçli
Mantısı
Ürün / Ürün Grubu: Mantı / Yemekler
ve çorbalar
Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti
Tescil Ettiren: Bartın Belediyesi
Coğrafi Sınır: Bartın ili
Ürünün
Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
Bartın
Pirinçli Mantısı, börek hamuru inceliğinde açılıp kare şeklinde kesilen hamur
parçalarına pirinçli iç harcı eklenerek hazırlanan yöresel mantıdır.
Bartın
yöresi yemek kültürü bakımından çeşitlilik gösterir. Yörenin coğrafi yapısı ve
insan faktörünün etkisiyle bu değerler varlığını sürdürmektedir.
Bartın
Pirinçli Mantısının özelliği hamurunun börek hamuru inceliğinde açılması, iç
harcında pirincin kullanılması, mantı formunun uçlardan birleştirilip bohça
şeklinin verilmesi, ters çevrilerek yağlanmış tepsiye dizilip ocak üzerinde alt
üst çevrilerek mantıların dış yüzeyleri sertleşene kadar kızartılmasıdır.
Bunlara ilaveten pişen mantı üzerine sıcak tavuk veya et suyu dökülüp üzeri
kapatılıp mantılar suyunu çekene kadar pişirilmesi ile birlikte üzerine erimiş
tereyağı dökülerek sade ya da tavuk parçaları konularak veya yoğurt ile üç
farklı şekilde servis edilmesidir.
Üretim Metodu ve Ayrıntılar: https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38667
KAYNAK: Türk Patent ve Marka Kurumu