BARTIN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Pirinçli Bartın Mantısı

PİRİNÇLİ BARTIN MANTISI
mahrec_isareti.png

Tescil No: 569

Tescil Tarihi: 09.10.2020

Başvuru No: C2018/228

Coğrafi İşaretin Adı: Bartın Pirinçli Mantısı

Ürün / Ürün Grubu: Mantı / Yemekler ve çorbalar

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Tescil Ettiren: Bartın Belediyesi

Coğrafi Sınır: Bartın ili



Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

     Bartın Pirinçli Mantısı, börek hamuru inceliğinde açılıp kare şeklinde kesilen hamur parçalarına pirinçli iç harcı eklenerek hazırlanan yöresel mantıdır.

     Bartın yöresi yemek kültürü bakımından çeşitlilik gösterir. Yörenin coğrafi yapısı ve insan faktörünün etkisiyle bu değerler varlığını sürdürmektedir.

    Bartın Pirinçli Mantısının özelliği hamurunun börek hamuru inceliğinde açılması, iç harcında pirincin kullanılması, mantı formunun uçlardan birleştirilip bohça şeklinin verilmesi, ters çevrilerek yağlanmış tepsiye dizilip ocak üzerinde alt üst çevrilerek mantıların dış yüzeyleri sertleşene kadar kızartılmasıdır. Bunlara ilaveten pişen mantı üzerine sıcak tavuk veya et suyu dökülüp üzeri kapatılıp mantılar suyunu çekene kadar pişirilmesi ile birlikte üzerine erimiş tereyağı dökülerek sade ya da tavuk parçaları konularak veya yoğurt ile üç farklı şekilde servis edilmesidir.

Üretim Metodu ve Ayrıntılar: https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/38667

KAYNAK: Türk Patent ve Marka Kurumu