BARTIN İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Çöven Ekmeği

ÇÖVEN EKMEĞİ

mahrec_isareti.png

Tescil No: 1045

Tescil Tarihi: 10.03.2022

Başvuru No: C2021/000269

Başvuru Tarihi: 06.07.2021

Coğrafi İşaretin Adı: Bartın Çöven Ekmeği

Ürün / Ürün Grubu: Ekmek / Fırıncılık ve pastacılık mamulleri, hamur işleri, tatlılar

Coğrafi İşaretin Türü: Mahreç işareti

Tescil Ettiren: Bartın Belediyesi

Coğrafi Sınırı: Bartın ili

62. fotoğraf-Çöven Ekmeği.JPG

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Bartın Çöven Ekmeği; buğday unu, mısır unu, buğday kepeği, ekşi maya, yaş maya, tuz ve su kullanılarak üretilen ekmektir. Genelde dikdörtgen şeklinde olan ve Bartın’da “çöven” olarak adlandırılan tavalarda, odun ateşinde ve taş fırında pişirilir.

Bartın Çöven Ekmeğinin geçmişi eskiye dayanır. Bartın ilinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Coğrafi sınıra özgü üretim metodu bulunur. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı oluşmuştur.

Üretim Metodu ve Ayrıntılar: 
https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi-isaretler/detay/4624


KAYNAK: Türk Patent ve Marka Kurumu